Help: Tips voor toegankelijkheid

Meer informatie en dank aan: Oog voor iedereen 

Is het platform toegankelijk voor mensen met een visuele beperking?

Mensen die blind zijn, kunnen je materiaal niet zien, maar door middel van hulpmiddelen zoals screen readers wel gebruiken. Om te zorgen dat dit goed werkt, is het belangrijk dat je rekening houdt met de digitale toegankelijkheid. De ontwikkelaars van het platform blijven werken aan het verbeteren van de interface zodat deze gemakkelijk gebruikt kan worden door deelnemers met een visuele beperking, maar je kunt er zelf ook iets aan doen!

Wat kan ik zelf doen om de toegankelijkheid te bevorderen?

LearningStone technologie geeft veel inrichtingsmogelijkheden maar als je rekening wil houden met de toegankelijkheid, is het goed om de structuur overzichtelijk te houden. je materiaal zo voorspelbaar mogelijk te maken.

Dit kan je doen:

Zet functies uit

Als je onderdelen niet gebruikt, bv Albums, is het goed om deze uit te zetten. Dit kan je doen onder Instellingen > Functies en permissies.

Gebruik van titels

Een logische structuur van titel -gebruik is belangrijk voor de mensen die met screenreaders werken. Zorg ervoor dat je maar één H1 op de pagina hebt en daarna kun je H2 en H3 gebruiken. Gebruik het altijd in de juiste volgorde:

Wel:
H1
H2
H3
H2

Niet:
H1
H3
H2

Gebruik genoeg contrast

Contrast is heel belangrijk voor de mensen die niet perse blind zijn maar wel een beperking hebben in het zien van kleur. Dit geldt ook voor mensen die meer moeite krijgen met lezen in de avond. Je kunt het contrast van de achtergrondkleur en de voorgrondkleur checken op een site of je installeert een app.
Site: https://webaim.org/resources/contrastchecker/
App: https://www.tpgi.com/color-contrast-checker/

Voorkom tekst in afbeeldingen

Het is mogelijk om kopjes toe te voegen die bestaan uit een afbeeldings met test in de afbeelding. Voorkom dit als je deelnemers verwacht die slecht zien omdat screenreaders te kopjes dan niet kunnen zien.

Alt-teksten

Het is belangrijk om afbeeldingen die iets toevoegen aan de content een alternatieve tekst te geven, ook wel alt-tekst genoemd. Dit zorgt ervoor dat iemand die een screenreader gebruikt ook weet wat voor afbeelding er wordt getoond. Plaats in ieder geval een alt-tekst als er tekst in een afbeelding staat (al kan je dat beter voorkomen). Gebruik alt-tekst alleen als het van belang is. Als bijvoorbeeld een decoratieve afbeelding van een koe niks toevoegt aan de tekst, zet er dan niet "Koe in de wei" in want dat is dan weer afleidend.

Ondertiteling van video's

Voor de mensen die een visuele- of een auditieve-beperking hebben, of een andere beperkende factor in het bekijken van video is het belangrijk dat je ondertiteling toegevoegd. De standaard videodiensten hebben hier al opties voor.

Verwijzingen

Als je verwijzingen maakt naar plekken binnen het platform, voeg er dan een link aan toe zodat iemand op de meest directe manier naar toe gaat. Een screenreader leest letterlijk alles op en dan kan het nog wel eens vervelend zijn als je dan ergens onderaan de pagina erachter komt dat heel ergens anders moet zijn. Vooral als je die pagina ook weer zelf moet zoeken ipv dat het een link is.

Zet op beginscherm Annuleren

Deze website heeft app-functionaliteit. Voeg het toe aan je beginscherm om het op volledig scherm te gebruiken.

1) Druk op de 'share' knop
2) Druk op 'Zet op beginscherm'
Verbinden...
Test je verbinding >